Често задавани въпроси - SoftUni Creative
Loading...

Можеш да избереш присъствена или онлайн форма на обучение.

Обучаващите се в присъствена форма посещават учебните ни зали в сградата на СофтУни на улица Тинтява 15-17. Обучаващите се в присъствена форма курсисти, имат възможността да присъстват лично на всички учебни занятия, като имат пряк контакт с лектора и своите колеги. Препоръчваме обучението в присъствена форма на всички начинаещи, които имат възможност и време да посещават занятията – при тях ефективността от обучението е по-висока.
Обучаващите се онлайн курсисти, също както и присъствените курсисти, имат достъп до виртуалната класна стая на СофтУни, заедно с всички ресурси в нея, като имат възможност на гледат видео лекциите от обученията в реално време или на запис.

Онлайн обучаващите се учат от вкъщи, като гледат видеа от учебните занятия качени на сайта, в инстанцията на курса, в удобно за тях време и се с

правят със задачите за упражнения и домашно самостоятелно. Оценката се формира само от резултата на изпита. Препоръчваме обучението в онлайн форма на всички, които нямат възможност да посещават занятията или имат предишен опит в областта на обученията и искат да се явят направо на изпита, тъй като предаването на домашни не се взима предвид. Все пак студентите, които пишат домашните си, могат да ги предават с цел получаването на обратна връзка.

Учебните занятия се провеждат два пъти седмично, в извън работно време, за да са удобни за всички. Продължителността е 3 часа, в които се включва преподаване на нов материал и дискусии и въпроси във връзка с преподадения вече материал.

Не, не е проблем. Mожеш да гледаш видео от занятията, които си пропуснал, и да наваксаш вкъщи с преподадения материал. Препоръчително е да се запишеш в онлайн форма на обучение, ако мислиш, че няма успееш да идваш на повечето занятия.

Препоръчително е да използваш личен лаптоп,но не е задължително. Залата, в която ще се провеждат занятията, разполага с настолни машини, които са 10% от нейния капацитет. Зала Code Ground разполага с 200 места, от които 20 са с настолни машни.

Да, курсът "Design Fundamentals" е напълно безплатен. В края на курса, при желание, се заплаща изпит. Стойността на изпита е 50 или 100 лева, в зависимост от това, дали си заплатил през ранния или през късния срок за плащане.

Не, разбира се. Ако не се чувстваш готов, не е нужно да идваш на изпита и да плащаш такса за него. По-добре повтори курса догодина, за да затвърдиш знанията си и се яви на следващия изпит.

Да, при резултат над Много добър (5.00), се издава сертификат за курса. Сертификат само за участие не се издава.

Eдно учебно занятие продължава 3 часа. Прави се почивка на 1 час и 30 минути с продължителност между 15 или 20 минути.

Занятията се провеждат в блокове по час и половина, включващи лекция с демонстрации на живо, практическа част и въпроси.

По време на Design Fundamentals ще ти бъдат необходими програмите Adobe Photoshop и Adobe Illustrator (или сходни софтуери за oбработка на растерни и векторни изображения). Желателно е да имаш достъп до целия “Creative Cloud” на Adobe.

Решаването на домашните работи е със силно препоръчителен характер. Ако изпълняваш и предаваш своите домашни работи навреме ще имаш възможност да усвоиш преподадения материал трайно и по-бързо.

За всяко домашно е ясно посочено какви формати може да използвате. Най-често трябва да направите архивен файл (.zip, .7z, .rar), в други случаи е позволено да качвате .txt, .pptx и др. 

Да, на страницата на курса, след като качиш домашното си, ще се появи линк "Свали домашно". От него може да изтеглиш архива, който си качил/а, за да провериш дали е качено каквото трябва.

Ако си записан/а в курса Design Fundamentals, не е задължително, но е силно препоръчително да предаваш домашните от курса.

Да, такъв е посочен за всяко домашно и обикновено варира между 2 - 8MB.

Ако естеството на домашното предполага по-голям размер от разрешеното, свържи се с екипа на университета или лектора с молба да бъде променен този максимален размер. В доста случаи може да премахнеш различни външни ресурси от работата си, преди да я архивираш. 

Не, за съжаление, ако си пропуснал да качиш домашното си в срок, няма да може да предадеш по-късно. Сроковете се дават предварително точно с тази цел. Съветваме те да не чакаш последния момент да качиш домашното си. Когато си готов с първоначална версия можеш да я качиш и ако правиш подобрения, да качваш наново файла. Не се притеснявай, пази се само последния качен файл с домашното ти.

Ако все пак пропуснеш да качиш домашната си, не се притеснявай. Най-голяма тежест при формирането на оценката ти е резултата ти от изпита.

Изпитът ще представлява набор от въпроси, индивидуално избрани на случаен принцип. За отговарянето им ще имате определено времетраене. 

Не е нужно да присъствате в сградата, за да положите изпита си. Можете да го направите по всяко едно време, спазвайки определени часове и дати. Ако не можете да използвате собствена интернет връзка или имате затруднения от технически характер, винаги можете да намерите свободна за използване връзка във всяка една свободна зала на СофтУни.

В случай на техническа неизправност по време на изпита, можете да се свържете с нас на тел. + 359 892 241 199, на мейл creative@softuni.bg, както и на Facebook страницата. Екипът ни ще бъде на разположение от 10:00 до 20:00 часа в събота и в неделя.

Това ще бъде определено спрямо общия резултат, като критерият за взимане на изпит ще бъде скалиран спрямо представянето на всички положили изпита. 

Тестът функционира напълно нормално с повечето видове мобилни устройства, като единствените проблеми, които бихте срещнали не са от функционален, а от козметичен характер. Все пак ви препоръчваме да положите теста си чрез настолен компютър/лаптоп, използвайки последната версия на един от популярните браузъри - Mozilla/Chrome.

Ще имате възможност да заплатите за цялостната програма в определен период от време, след като сте преминали входния изпит успешно.

Ако не сте участвали в първия безплатен курс от програмата и не сте преминали изпита успешно няма да можете да се запишете за цялостната програма.

Можете да промените образователната си форма след успешното преминаване на изпита, но имайте предвид, че веднъж щом изберете дадена образователна форма, вие оставате в нея до края на програмата.

Домашните в обученията служат за практическо упражнение, което ще ви помогне да вникнете по-добре в преподавания материал. Макар и да не се оценяват на този етап, ние силно ви препоръчваме да изпълнявате заданията за домашна работа, тъй като това ще ви помогне с обучението в дългосрочен план.

Да, ще бъде създадена нова група във Facebook, в която ще членуват единствено записалите цялостната програма. Напомняме, че достъпът до ресурсите ще бъде ограничен и ще могат да се достъпват единствено от сайта, след като сте влезли с потребителския си профил.

За да заплатиш за услуга - било то за изпит, курс, участие в конференция, първо трябва да имаш регистрация в сайта на SoftUni Creative. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. Към момента има 5 начина на плащане:

- в брой на място всеки работен ден от 10:00 до 20:00ч. в сградата на СофтУни на ул. Тинтява 15-17 (виж на картата);

- по банков път (IBAN и подробни обяснения ще получиш по мейл при избор на този метод за разплащане);

- през електронната система на epay.bg;

- през мрежата от каси на EasyPay в цяла България (най-близкото гише до теб можете да намериш тук);

- онлайн с дебитна или кредитна карта

За да заплатиш за услуга - било то за изпит или курс първо трябва да имаш регистрация в сайта на СофтУни. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. В случая, че искаш да платиш в брой, следвай тези стъпки:

1. Първо, избери пакета на плащане (услугата, за която искаш да платиш), както и начин на плащане "в брой" от дропдаун менюто.

2. Ако искаш да заплатиш за друг потребител на сайта, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведи потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искаш да заплатиш за себе си, просто не слагай отметка и не попълвай полето.

3. Ако имаш код за ваучер (отстъпка), въведи кода, който си получил след като си попълнил данните по-горе. 

4. Натисни "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължиш натам.

5. Прегледай данните, които виждаш - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащаш, каква е цената. Ако си съгласен с информацията, която виждаш, натисни "Потвърди" в долния десен ъгъл.

6. Готово! Плащането ти е потвърдено. Получаваш 9-цифрен номер на плащане, който можеш да си запишеш. Този номер ще получиш и по мейл.

7. Заповядай да платиш на рецепцията в сградата на СофтУни на ул. Тинтява 15-17 (виж на картата) всеки делничен ден от 10:00 до 20:00 ч. Трябва да ни предоставиш 9-цифрения код на плащането ти.

За да заплатиш за услуга - било то за изпит, курс, участие в конференция, първо трябва да имаш регистрация в сайта на СофтУни. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. В случая, че искаш да платиш по банков път, следвай тези стъпки:

1. Първо, избери пакета на плащане (услугата, за която искаш да платиш), както и начин на плащане "банков превод" от дропдаун менюто.

2. Ако искаш да заплатиш за друг потребител на сайта, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведи потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искаш да заплатиш за себе си, просто не слагай отметка и не попълвай полето.

3. Ако имаш код за ваучер (отстъпка), въведи кода, който си получил след като си попълнил данните по-горе. 

4. Натисни "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължиш натам.

5. Прегледай данните, които виждаш - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащаш, каква е цената. Ако си съгласен с информацията, която виждаш, натисни "Потвърди" в долния десен ъгъл.

6. Готово! Плащането ти е потвърдено. Получаваш 9-цифрен номер на плащане, който можеш да си запишеш. Ще видиш и нашия IBAN, както и инструкции какво да попълниш в платежното нареждане. Този номер и инструкции ще получиш и по мейл.

7. Осъществи плащането като преведеш сумата по банков път. Имай предвид, че банковите преводи отнемат по 2-3 работни дни, за да бъдат обработени от екипа ни и отразени в профила ти като "успешни".

За да заплатиш за услуга - било то за изпит, курс, участие в конференция, първо трябва да имаш регистрaция в сайта на СофтУни. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. В случая, че искаш да платиш през електронната система на ePay.bg, следвай тези стъпки:

1. Първо, избери пакета на плащане (услугата, за която искаш да платиш), както и начин на плащане "EPay" от дропдаун менюто.

2. Ако искаш да заплатиш за друг потребител на сайта, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведи потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искаш да заплатиш за себе си, просто не слагай отметка и не попълвай полето.

3. Ако имаш код за ваучер (отстъпка), въведи кода, който си получил след като си попълнил данните по-горе. 

4. Натисни "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължиш натам.

5. Прегледай данните, които виждаш - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащаш, каква е цената. Ако си съгласен с информацията, която виждаш, натисни "Потвърди" в долния десен ъгъл.

6. Ще бъдеш пренасочен към сайта на ePay.bg, откъдето можеш да осъществиш плащането си. 

7. След като преминеш процедурата в ePay.bg, ще бъдеш върнат в сайта на СофтУни. Готово! Плащането ти е осъществено и маркирано в профила ти като "успешно".

За да заплатиш за услуга - било то за изпит, курс, участие в конференция, първо трябва да имаш регистрция в сайта на СофтУни. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. В случая, че искаш да платиш онлайн с кредитна или дебитна карта, следвай тези стъпки:

1. Първо, избери пакета на плащане (услугата, за която искаш да платиш), както и начин на плащане "Онлайн с кредитна/дебитна карта" от дропдаун менюто.

2. Ако искаш да заплатиш за друг потребител на сайта, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведи потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искаш да заплатиш за себе си, просто не слагай отметка и не попълвай полето.

3. Ако имаш код за ваучер (отстъпка), въведи кода, който си получил след като си попълнил данните по-горе. 

4. Натисни "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължиш натам.

5. Прегледай данните, които виждаш - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащаш, каква е цената. Ако си съгласен с информацията, която виждаш, натисни "Потвърди" в долния десен ъгъл.

6. Ще бъдеш пренасочен към платежна страницата на обслужващата ни банка (ОББ), където да въведеш данните на кредитната или дебитната ти карта. Ако си регистриран в схемите за автентикация Verified by VISA или MasterCard SecureCode, се отварят автентикационна страница на твоята банка Издател, където въвеждаш паролата си за автентикация.

7. При успешна трансакция (получена авторизация), ще се върнеш на сайта на СофтУни, където ще се визуализира трансакционна бележка, която е добре да разпечатиш или запазиш.

8. Готово! Плащането ти е отбелазано като "успешно" в профила ти.

Важно!

Картите, с които можеш да платиш са MasterCard, MasterCard Electronic, Maestro, Visa, Visa Electron, V PAY. Моля, обърни внимание, че твоята V PAY или MasterCard Electronic карта ще се приеме само ако е регистрирана за участие в схемите за онлайн автентикация Verified by Visa или MasterCard SecureCode.

Данните, които трябва да попълниш при плащане с карта, са 16-цифрения номер на картата, до кога е валидна, име на картодържателя, както и CVV (последните 3 цифри на гърба на картата).

Парите при плащане с карта ще бъдат удържани след потвърждение (CAPTURE) от твоя страна.

Забележка: Трансакционната валута при плащане с карта е Български лев (лв./BGN). 

За да те предпазим от злоупотреба при плащане с Visa или MasterCard, ние предлагаме най-добрите практики, препоръчани от международните картови организации:

- Сигурността при въвеждане и пренос на картовите данни се осигурява чрез използване на SSL протокол за криптиране на връзката между нашия сървър и платежната страница на обслужващата ни банка.

- Автентичността на вашата карта се проверява чрез въвеждането на код за сигурност (CVV2).

- В допълнение, за идентифицирането ви като картодържател, платежният сървър за електронна търговия на обслужващата ни банка поддържа схемите за автентикация на международните картови организации - Verified by VISA и MasterCard SecureCode, в случай, че си регистриран да ги използваш.

При необходимост от връщане на платени с карта суми по договорени и извършени от нас услуги, това ще бъде направено от нас чрез кредитна транзакция по картата, с която е извършено плащането.

VISAV PAYMasterCard Maestro Verified by VisaMasterCard® SecureCode™

За да заплатиш за услуга - било то за изпит, курс, участие в конференция, първо трябва да имаш регистрsция в сайта на СофтУни. След като си влязал в акаунта ти, кликни върху аватара ти в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което да избереш "Заплащане". От тази страница ще можеш да избереш услугата, за която искаш да заплатиш, както и начина на плащане. В случая, че искаш да платиш през мрежата от каси на EasyPay, следвай тези стъпки:

1. Първо, избери пакета на плащане (услугата, за която искаш да платиш), както и начин на плащане "EasyPay" от дропдаун менюто.

2. Ако искаш да заплатиш за друг потребител на сайта, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведи потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искаш да заплатиш за себе си, просто не слагай отметка и не попълвай полето.

3. Ако имаш код за ваучер (отстъпка), въведи кода, който си получил след като си попълнил данните по-горе. 

4. Натисни "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължиш натам.

5. Прегледай данните, които виждаш - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащаш, каква е цената. Ако си съгласен с информацията, която виждаш, натисни "Вземи EasyPay номера си" в долния десен ъгъл.

6. Готово! Плащането ти е потвърдено. Получаваш 9-цифрен номер на плащане за системата на СофтУни и 10-цифрен код за системата на EasyPay. Запиши си 10-цифрения код и отиди до най-близкото представителство от мрежата EasyPay и предостави уникалния 10-цифрен код, който си получил/а. Плащането през каси на EasyPay може да бъде осъществено от всяка една точка в България. За да намериш най-близкото гише до теб, моля провери тук.

7. Осъществи плащането си на EasyPay каса, избрана от теб. Плащането ти ще бъде отразено в профила ти като "успешно".

Данните, които се събират при осъществяването на една покупка, са следните:

- картови данни - Софтуерен университет в лицето си на търговец, няма достъп до тези данни. Те са достъпни само до обслужващата банка.

- автентикационни данни - Софтуерен университет няма достъп до тези данни. Те со достъпни само до банката издадател.

- клиентски данни - информация като имена, телефонен номер, и-мейл адрес, ЕГН (отнася се за кандидатите за университета) се събират с цел създаването на студентски профил и за осъществяване на връзка със студентите. Имената се ползват за сертификатите, които се издават, ЕГН-тата се ползват за автентикация на студенти по време на изпити (за да сме сигурни, че вие се явавате на изпита, а не някой ваш приятел). Всички тези данни се съхраняват с повишена сигурност и внимание от нас. Софтуерен университет е регистриран администратор на лични данни към Комисия за защита на личнните данни (КЗЛД).